Month: October 2007

5.19 am

Nampaknya saya masih bangun tika ini.Dan hati saya tergerak untuk menambah sesuatu di dalam blog saya ini.Hmm..skrang nih dh dapat online dari bilik. This credit goes to my rumate,Isma. Ingat kn next sem baru nk pasang tenet kt blk, tapi plan brubah. ehe. dpt lah online slalu. i got email from akbar ( skrang ni kt jepun) ptg td b4 maghrib. Happy to get a rep frm him. So, pg ni, coz mata saya pn x  ngntuk lg, I have a cup of hot coffee with me right now, saya nak kongsikan apa yang saya baca time kt library pg tadi. 

Pagi tadi saya berkesempatan untuk menatap majalah Dewan Masyarakat keluaran Oktober 2007. Banyak gak isu yang menarik mcm belanjawan 2008 and some others isu semasa. However, saya nak highlight kn isu tentang Mariam. Kenal x siapa mariam yang dipaparkan dalam Dewan Masyarakat bln ni? Kalau you all pernah bc ttg Mariam, perempuan Johor yang dah berpisah ngn anak2 nya selama 64 tahun coz dia kt korea slama ni. Bukan apa pn, sy tertarik dgn tajuk kisah mariam tu–>’Demi cinta, Mariam sanggup korban segala-galanya‘<–rasanya x brapa tepat tajuk ni..X igt lah exact tajuk isu tu. Tapi, it sounds sumthing like dat lah.. Kisah ttg Mariam tu agak menarik. Perempuan yang melalui pelbagai kepayahan dan penderitaan semenjak zaman penjajahan jepun dlu. Sinar harapan hadir dalam hidupnya bila bertemu cinta dgn lelaki korea yang sentiasa melindunginya apabila bekerja di kem jepun. Cinta nya pada jejaka korea itu membuatkannya nekad melarikan diri ke korea, meninggalkan 3 org anaknya di Malaysia. Hatinya berjanji untuk kembali kepada anaknya. Namun, panas yang yg disangka kan sehingga ptg, hujan pulak di tgh hari (betul x ni? lama x study bm..ehe). Restu dr keluarga lelaki korea itu, tidak seperti yg di sangkakan. Walaupun perit, akhirnya kedua-duanya berkahwin jua. Diri mariam dilayan bagai kn org gaji. Dipaksa mengubah namanya dlm nama korea. Perkahwinan yang disangkakan membuahkan kemanisan dlm hidupnya, berkecai setelah penantian terhadap suami tersayang membawa gadis korea pulang dari medan perang setelah perang korea tamat selepas 3 tahun.Cintanya nyata dikhianati. Penantian penuh kesabaran bila mana mariam terpaksa menjaga mertuanya,mencari pendapatan dgn membasuh pakaian org2 kampung,dicabar apabila mariam seakan-akan menjadi org gaji terhadap suami dn isteri baru suaminya yg disenangi mertuanya. setelah puas berkhidmat dgn pasangan tersebut sehingga smpt menjaga anak pasangn tersebut, mariam nekad melarikan diri di seoul. Berdepan dgn masalah bahasa, dirinya mendapat tempat apabila dia ditemukan oleh keluarga yang memerlukan dirinya menjaga seorang wanita yg mengidap kanser. Disenangi keluarga tersebut, anak perempuan keluarga trsebut inginkan mariam terus menetap dgn mrk. Akhirnya, mariam berkahwin dgn suaminya yg ketiga itu dan mencapai kemanisan dalam hidup berumah tangga seperti suaminya yg pertama dlu.Ingatan mariam selama 64 tahun itu tetap mengingati 3 org anak2 nya di tanah air. Tidak ada satu pn yg disembunyikan kepada anak tiri dan suaminya. Mereka mengerti segala yg dilalui oleh Mariam sebelum itu. Usaha diteruskan oleh anak tirinya apabila akhirnya berjaya menemukan diri mariam dgn anak2nya setelah 64 tahun terpisah setelah isu mariam itu mendapat perhatian org korea melalui stesen tv KBS.

 Fuh..Demi cinta eh? Bagi sy, keadaan ketika itu yg menjadikan Mariam hanyut bersama arus yg deras, tak terlawan olehnya sebagai seorang wanita yg menjadi mangsa perang dunia kedua. Nasib membawa dirinya jauh..Kasih dan sayangnya masih utuh kepada anak2 di tanah air kerana mariam pernah berjanji dgn anak2nya untuk pulang dan membawa bungkusan besar gula2(if i’m not mistaken) untuk mereka semua. ttg pegangan agamanya, sy tdk arif utk menilainya.

 Kisah mariam ni saya tulis coz this article by Aninah Janang really caught my eyes. Just wanna share with you all what i read yesterday morning.Ok lah..nak sembahyang subuh dlu.Dah azan td. Till d next post. 

Eid Mubarak!!

Assalammualaikum kepada semua.Selamat hari raya.Maaf Zahir & Batin.In this post, I would like to share some of my ‘doings’ during the last raya.Phew,this year is my second year I’m not going back to my hometown, Miri. But it’s fine to me.InsyaAllah by next raya I’ll be going back.As usual I cooked for our(me,akbar,both my sisters and hafiz) simple celebration on UIA campus.I started cooking by 2 a.m and done all things after subuh prayer.I was really exhausted and I didn’t go for ‘sembahyang sunat raya’.uhu…My sisters, Nor and Ida went to uia and celebrated raya with us.At noon, me, akbar, nor and ida went to serdang>>to sharir’s house. Waa, dapat lah makan ketupat and rendang.The next day, abg zam came to uia and we celebrate again hari raya.Whoa..the time just passed like that…Anyway,this raya was great even i didn’t go back.Akbar has already off to Japan for about two months.Miss ya dude.Sikda org k ngembak klaka 2 bln tok.. :p

ida,me and nor

Kat rumah shah..